SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obniżenie glukozy

  • [...] cytokiny zapalne, TNF-alfa, interleukina 1 (IL-1), IL-6 insulina nadmierny pobór pokarmów Co ogranicza wydzielanie leptyny? androgeny (np. testosteron, DHT) hormony tarczycy obniżenie stężenia insuliny chłód post (powstrzymanie się od jedzenia) zwiększenie się ilości wewnątrzkomórkowego cAMP pobudzenie receptorów beta3-adrenergicznych ekspozycja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6541 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • [...] forma witaminy C (kwas dehydroaskorbinowy) jest importowana do komórki, gdzie jest przekształcana w zredukowaną formę witaminy C. Zakażenie grypą („A”) u myszy powoduje obniżenie stężenia witaminy C w płynie pozyskanym z płukania oskrzelowo-pęcherzykowego (ang. bronchoalveolar lavage), czemu towarzyszy wzrost stężenia kwasu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3779 Data: 2019-08-28 09:53:02
  • Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9614 Data: 2019-04-24 07:55:35
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] w ustroju, patrząc łącznie na wątrobę, mięśnie (fruktoza: +117 ± 9 g na 6 h; glukoza: +135 ± 9 g na 6 h) w porównaniu z glukozą, spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2878 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Czy jedzenie wieczorem i w nocy tuczy?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] co zwiększa pulę dostępnego w ustroju GLP-1. Paradoksalnie, oba rodzaje diety w badaniu Kathariny Kessler pogorszyły środowisko metaboliczne (wpływając na silne obniżenie stężeń GLP-1), ale tylko osób mających problemy zdrowotne (zaburzone stężenie glukozy na czczo lub upośledzoną tolerancją glukozy, czyli z insulinoopornością) i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7747 Data: 2018-05-29 08:01:17
  • Czy kulturystyka szkodzi sercu?

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Temat jest mi bliski, gdyż wiele lat temu pewien lekarz mocno postraszył mnie na najbardziej szczegółowych i przekrojowych badaniach stanu zdrowia, jakie kiedykolwiek przechodziłem. Wziąłem sobie do serca (dosłownie i w przenośni) jego ostrzeżenie, mimo iż w przeszłości kilka razy przechodziłem próby wysiłkowe pod pełny kontakt i nigdy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17774 Data: 2017-12-07 09:46:35
  • Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4077 Data: 2017-10-15 13:59:43
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9667 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • [...] dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5 ± 3 kg), przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7 ± 3 kg), spowodowały obniżenie się stężenia glukozy we krwi (-3%), spowodowały obniżenie się stężenia cholesterolu całkowitego (-4,5%), spowodowały spadek LDL (o 5%) , spowodowały spadek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 40380 Data: 2019-03-30 10:04:07
  • Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3364 Data: 2020-07-01 18:24:06
  • [...] szybkość utleniania (ang. oxidation) kwasów tłuszczowych w mięśniach i wątrobie, zmniejsza tempo lipolizy -> uwalniania WKT z tkanki tłuszczowej, przez co wpływa na obniżenie stężeń WKT we krwi (to właśnie WKT chcemy „spalić” w trakcie treningu cardio). „Tylko cardio spala tłuszcz” Nie. Każdy trening spala [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9381 Data: 2019-02-12 11:12:05
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (gdzie wyczerpano glikogen) i niskobiałkowej (bez wyczerpywania glikogenu), dieta wysokobiałkowa, jednak bez podawania węglowodanów oraz wysokobiałkowa, spowodowały większe obniżenie współczynnika wymiany oddechowej (współczynnika wymiany gazowej) = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3230 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3114 Data: 2020-12-26 10:59:58
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odwodnieniu, kwasicy, infekcjach itd. Objawy hiperkaliemii to: drażliwość, nudności, wymioty, kolki jelitowe, biegunka, szpiczaste załamki T, poszerzenie zespołu QRS, obniżenie odcinka ST. Zasadowica: : ▼spadek stężenia potasu we krwi, ▲wzrost stężenia potasu we wnętrzu komórek => HIPOKALIEMIA. Hipokaliemia to zbyt niska ilość potasu we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2793 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • [...] Pobierano krew, badano siłę mięśniową i skład ciała (DEXA) na początku, po 4. i 8. tygodniach. Mierzono miostatynę i GASP-1. Wyniki: trening siłowy powodował znaczące obniżenie poziomu miostatyny w osoczu i wzrost poziomu GASP-1 (podwójne działanie promujące wzrost masy mięśniowej), suplementacja kreatyną w połączeniu z treningiem siłowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12045 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2391 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13940 Data: 2018-12-18 09:12:28
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy sprawdzali, czy u otyłych kobiet z podwyższonymi wynikami HOMA-IR – insulinoopornością, większe efekty przyniesie program ćwiczeń i dieta bogatsza w węglowodany czy ćwiczenia i dieta polegająca na ograniczeniu podaży węglowodanów, a przy wyższej podaży protein. Wniosek: dieta o ograniczonej zawartości węglowodanów, a większej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4180 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sprawność. Wyniki Dieta i trening (gdy uśredniono obie grupy): spowodowały zmniejszenie masy ciała (o 3,5±3 kg) przyniosły spadek ilości tłuszczu (o 2,7±3 kg) spowodowały obniżenie się stężenia glukozy we krwi (-3%) spowodowały obniżenie się stężenia cholesterolu całkowitego (-4,5%) spowodowały spadek LDL (o 5%)  spowodowały spadek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7123 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8257 Data: 2019-04-12 13:01:00